Cum sa construiesti o retea Z-Wave stabila

Cum sa construiesti o retea Z-Wave stabila

Esti pasionat de tehnologia smart si doresti sa automatizezi casa sau biroul, dar doresti sa te documentezi mai mult despre acest subiect? Doresti sa construiesti o retea Z-Wave la tine acasa, lipsita de batai de cap?

myL2 vine in sprijinul tau cu un ghid ce iti va fi foarte util in implementarea unui sistem smart stabil.

Daca ai ales dispozitive inteligente ce folosesc protocolul Z-Wave, ar trebui sa stii ca o conexiune stabila intre acestea si hub este necesara pentru ca experianta sa fie una placuta, iar automatizarile sa functioneze asa cum ni le-am imaginat. Un mesh Z-Wave are nevoie de timp, de la cateva ore pana la cateva zile, pentru a stabili cea mai buna cale de comunicare intre dispozitive.

1. Unde pozitionam hub-ul pentru a comunica eficient cu toate dispozitivele inteligente?

  • Amplasarea hub-ului Z-Wave se va face cat mai central, astfel incat sa se poata realiza conexiunea cu toate dispozitivele inteligente de acasa sau de la birou.
  • Nu amplasati hub-ul sau alte dispozitive in cutii/carcase de metal deoarece acesta blocheaza complet semnalul Z-Wave.

2. Folosirea repetitoare de semnal.

Numarul maxim de dispozitive suportate de o retea Z-Wave este de 232, suficient pentru a automatiza un intreg birou sau o casa pe mai multe nivele. 

Ce facem insa cand dorim adaugarea mai multor dispozitive sau cand semnalul dintre acestea si hub nu este destul de puternic? (distanta prea mare, pereti grosi, elemente ce obstructioneaza conexiunea etc.)

  • In acest caz vom folosi dispozitive cu rol de router, ce vor intari semnalul, cum sunt prizele sau becurile inteligente. Acestea sunt alimentate la priza sau la linia de curent principala.
  • In situatia folosirii routerelor, le vom conecta intai pe acestea cu hubul, incepand de la cel mai apropiat si terminand cu cel mai indepartat.

3. Adaugarea dispozitivelor inteligente la reteaua Z-Wave.

  • Urmatorul pas este conectarea celorlalte dispozitive smart, numite si end-devices, alimentate in general de baterii.
  • Z-Wave Inclusion – conectarea dispozitivelor se va realiza dupa amplasarea lor in destinatia finala, intrucat conectarea in apropierea hub-ului si mutarea ulterioara a acestora va duce la pierderea calitatii conexiunii, rezultand o retea inteligenta instabila.
  • Daca dispozitivele inteligente au mai fost conectate cu un hub Z-Wave, va fi necesara excluderea lor din mesh-ul anterior – Z-Wave Exclusion – pentru a putea fi conectate la noua retea smart. In cazul in care nu aveti acces la hubul vechi, resetarea acestora se poate face si prin alte metode ce difera de la un dispozitiv la altul, de obicei prin apasarea lunga a butonului incorporat.

Dupa ce toate dispozitivele inteligente au fost adaugate cu succes la reteaua Z-Wave, nu ne mai ramane decat sa asteptam de la cateva ore pana la cateva zile pentru ca sistemul nostru smart sa devina stabil, iar semnalul puternic sa permita rularea scenariilor pe care le-am creat, in orice moment al zilei.

Speram ca acest ghid ti-a fost de folos pentru a incepe aventura in crearea unei retele inteligente la tine acasa, care sa iti aduca satisfactia si confortul asteptate.

Leave a Reply