Cum construim sistemul smart HomeKit?

Cum construim sistemul smart HomeKit?

  • Ce este HomeKit?
  • Alegem dispozitive compatibile
  • Instalam aplicatia Home App
  • Adaugam dispozitivele la sistemul smart HomeKit
  • Dam compatibilitate altor dispozitive cu ajutorul Homebridge
  • Controlam vocal sistemul inteligent

Chiar daca nu stim cu exactitate cine este castigatorul in batalia dintre iOS si Android, sau dintre Siri, Alexa si Google Assistant, cu siguranta stim ca fiecare tabara are milioane de utilizatori si, in concordanta, fiecare merita atentia noastra.

Astazi ne vom indrepta catre Apple HomeKit si crearea unui sistem inteligent, integrarea dispozitivelor compatibile, precum si a celor care nu sunt nativ compatibile.

Ce este HomeKit?

Pentru utilizatorii si fanii Apple, HomeKit este punctul de plecare pentru automatizarea locuintei sau biroului. Daca vrem sa controlam sistemele de incalzire si racire, luminile, accesul si multe altele direct de pe telefonul mobil, HomeKit ne ofera tot ce avem nevoie pentru a experimenta confortul adus de tehnologia smart.

Alegem dispozitive compatibile

Fie ca vrem sa automatizam toata locuinta sau doar sistemul de iluminat, vom avea nevoie de dispozitive inteligente, compatibile cu sistemul de la Apple. Acestea sunt usor de indentificat, pe cutia fiecarui produs fiind inscriptionat “Works with HomeKit”, ceea ce inseamna ca le vom putea integra cu usurinta in sistemul nostru smart.

Instalam aplicatia Home App

Apple Home App se regaseste in magazinul iOS si ne permite sa controlam direct de pe telefonul mobil dispozitivele conectate dar si sa organizam sistemul asa cum ne dorim. Putem grupa dispozitivele in functie de camere, zone pentru a crea scenarii de automatizare.

Adaugam dispozitivele inteligente la sistemul smart HomeKit

Pentru a adauga un nou dispozitiv trebuie sa ne asiguram ca acesta este pornit, fie ca se conecteaza direct la priza sau cu ajutorul bateriilor. Urmatorul pas este sa deschidem aplicatia Home si sa apasam pe “+” in coltul din dreapta. Aici vom gasi mai multe variante pentru a realiza conexiunea, inclusiv scanarea unui cod QR de pe cutia dispozitivului, daca este disponibil. Pentru a finaliza acest proces, urmeaza sa alegem camera din care va face parte dispozitivul (ex. Kitchen, Living) si tipul (Fan, Outlet, Bulb etc.)

Dam compatibilitate altor dispozitive cu ajutorul Homebridge

Acesta este, dupa cum spune si numele, un “bridge” intre sistemul inteligent si alte dispozitive care nu sunt compatibile nativ cu HomeKit. Poate fi instalat pe orice computer (macOS, Windows, Linux, Raspberry Pie) ce va trebui sa ruleze fara intrerupere pentru a functiona. De aceea recomandam instalarea pe un Raspberry Pie pentru a pastra un consum de energie redus. 

Controlam vocal sistemul inteligent

Prin intermediul Siri vom avea la dispozitie controlul vocal, facand din asta o experienta si mai interesanta odata ce casa noastra se va transforma intr-un “partener” cu care putem vorbi. Acesta nu este , momentan, disponibil si in limba romana, dar cuvinte de baza ale limbii engleze cum ar fi “Hei Siri, turn on the Kitchen light” vor fi de ajuns pentru a ne putea descurca.

Cream scene si reguli de automatizare

Aplicatia Home App ne permite sa cream scene de automatizare, grupand astfel dispozitivele noastre dupa bunul plac, ca mai apoi sa le putem controla activitatea in functie de ora sau de alte conditii setate de noi: temperatura, umiditate, luminozitate, detectia miscarii, statusul senzorilor de usa geam etc.

Asadar, Apple nu ramane in urma la capitolul Smart Home si, prin tehnologia HomeKit, reuseste sa creasca nivelul de confort al utilizatorilor ce au la dispozitie o multitudine de dispozitive compatibile sau care vor deveni compatibile prin Homebridge.

, ,

Leave a Reply