Cum iluminam casa inteligenta? Becuri clasice vs becuri smart

Cum iluminam casa inteligenta? Becuri clasice vs becuri smart

Secolul 21 sau secolul tehnologiei a adus schimbari majore in viata noastra de zi cu zi si, fara sa ne dam seama, ne-am trezit inconjurati de lucruri la care generatiile dinaintea noastra nici nu visau: smartphone-uri, masini care se conduc singure sau casele inteligente sunt doar cateva din inventiile prezentului.

Astazi myL2 va propune o comparatie intre becurile inteligente si cele clasice in urma careia veti decide singuri daca automatizarea luminilor de acasa sau de la birou este ceea ce va doriti.

Lumina calda sau rece si culoare in casa

Cu totii stim ca becurile clasice, desi au evoluat fata de primele modele aparute cu mai bine de 100 de ani in urma, nu ofera prea multe optiuni. Nu vom putea alege un bec care sa ne ofere atat lumina rece, cat si lumina calda. Cat despre intensitatea luminii, aceasta se poate regla doar daca am instalat intrerupatoare dimabile. 

Becurile smart ne vor surprinde de la inceput. Putem opta, folosind un singur bec, pentru o lumina rece pentru perioadele de lucru sau lumina calda pentru relaxare, iar intensitatea acesteia o vom putea regla fara a mai fi nevoie de intrerupatoare speciale. De asemenea, multe dintre becurile inteligente includ si lumina RGB, ceea ce inseamna ca ne putem alege culoarea in care luminam casa in functie de starea pe care o avem: verde, galben, albastru, rosu si alte nuante derivate din aceste culori, totul dupa bunul plac.

Control de la distanta si un consum redus de energie

Am uitat lumina aprinsa atunci cand plecam in concediu sau ne dorim o casa luminata atunci cand venim seara acasa? Nicio problema! Becurile inteligente pot fi controlate de la distanta pentru a scapa de griji sau pentru a ne indeplini aceste placeri. 

Fie ca sunt becuri cu conectivitate Wi-Fi, fie ca folosesc protocolul Zigbee sau Z-Wave, le vom putea vedea statusul (aprins/stins) direct pe telefonul mobil si, cu un click pe ecranul acestuia le putem controla ca si cum am avea cu noi un intrerupator. 

Consumul de energie este un factor important pentru noi, nedorind facturi mari la sfarsitul lunii, dar si pentru mediul inconjurator, caci productia de energie genereaza poluare. Controlul de la distanta ne va permite sa le oprim atunci cand nu este nimeni acasa iar luminile au ramas aprinse. De asemenea, becurile inteligente consuma de 10 ori mai putin decat un bec cu incandescenta.

In schimb, becurile clasice nu ne ofera acest confort si, cel mai probabil, vom face cale intoarsa din drumul spre munte pentru a verifica daca totul este in regula, iar costurile la facturile de energie vor fi, evident, mai mari.

Includerea intr-un sistem smart si automatizarea luminilor pentru un alt nivel de confort

Becurile inteligente ce folosesc frecventa Wi-Fi 2.4GHz pentru comunicare vor folosi aplicatia proprie pentru a putea fi controlate, nefiind necesara conectarea lor cu un hub.

Cele ce utilizeaza protocoale ca Zigbee sau Z-Wave vor avea nevoie de un hub ca Hubitat Elevation sau SmartThings pentru a functiona. 

Avantajul folosirii unui astfel de hub este major, iar optiunile de automatizare sau creare de scenarii sunt nelimitate.

Integrarea intr-un astfel de sistem ne va permite, de exemplu, folosind un senzor de miscare si luminozitate, sa facem ca luminile sa se aprinda singure in camera in care intram si sa se stinga in momentul in care parasim incaperea. De asemenea, le putem programa sa se aprinda la lasarea noptii, cu o intensitate scazuta, sau cu intensitate maxima in timpul zilei.

La fel de bine putem folosi culori la ivirea unor situatii, cum ar fi aprinderea luminilor pe culoarea albastra cand senzorul de inundatii a detectat o scurgere de apa, galben cand senzorul de fum a fost activat sau rosu cand o usa sau un geam au fost deschise fara autorizare.

Costuri vs Confort

Bineinteles ca, in ceea ce priveste costul de achizitie, becurile clasice vor castiga deoarece pretul acestora este relativ mic, comparativ cu cel al becurilor inteligente.  

Insa, balanta se va inclina clar intr-o singura directie cand vorbim de confortul pe care aceasta tehnologie ni-l pune la dispozitie. Daca adaugam si consumul redus de energie al becurilor smart, atunci, cu siguranta, becurile clasice vor incepe treptat sa dispara din casele noastre.

Leave a Reply