Aqara Hub vs Xiaomi Mi 3 Hub

Aqara Hub vs Xiaomi Mi 3 Hub

Aqara este o companie relativ tanara, aparuta in 2016. In prima faza acestia produceau dispozitive smart pentru renumitul brand Xiaomi, de unde si asemanarea intre huburi sau senzori. Treptat, cei de la Aqara au scos pe piata produse sub propriul brand, astfel ca aveau nevoie de un software care sa conecteze dispozitivele inteligente cu hubul.

Aqara a folosit initial aplicatia dezvoltata de Xiaomi – Mi Home – dar cu timpul au inceput sa lucreze la propriul software pentru a se concentra mai mult pe performantele hubului Aqara. Astfel a fost lansata aplicatia Aqara Home care oferea Gateway-ului un plus de functionalitate la acea vreme fata de concurentul sau de la Xiaomi.

Intre timp lucrurile au evoluat pentru ambii producatori asa ca iata-ne avand astazi doua Gateway-uri concurente care ne ofera compatbilitate HomeKit si toate functionalitatile de care avem nevoie pentru a seta un sistem inteligent acasa sau la birou: Xiaomi Mi 3 vs Aqara.


Conectivitate

Hubul Xiaomi Mi 3 este ultima versiune a renumitului brand din China si suporta pana la 64 de device-uri smart, de doua ori mai mult fata de versiunile anterioare. 

Acesta se conecteaza la reteaua Wi-Fi si este compatibil cu o multitudine de senzori Mi/Aqara, becuri inteligente Aqara/Ikea/Opple folosind protocolul Zigbee 3.0, Bluetooth sau Bluetooth Mesh.

Gateway-ul este acum alimentat prin cablul USB si adaptor de priza (incluse in pachet). 

Aceasta versiune nu mai include insa cercul luminos ce putea fi folosit pe post de lampa si nici difuzorul intern, Xiaomi incercand astfel sa diminueze costurile pentru a oferi pasionatilor de tehnologie smart un Gateway foarte accesibil. Hubul dispune insa de un mic difuzor intern ce emite un “bip” cand un alt dispozitiv a fost conectat sau cand a fost setat sa reactioneze la primirea unei notificari.

Hubul Aqara poate conecta maxim 32 de dispozitive prin intermediul protocolului Zigbee si este, de asemenea, compatibil cu o gama larga de senzori, becuri inteligente sau intrerupatoare din gama Aqara/Mi. 

Contine o lumina RGB ce poate fi integrata in scenariile gandite de utilizator: o lumina galbena in cazul aparitiei unei scurgeri de gaz sau o lumina albastra cand senzorul a detectat o scurgere de apa.

O sirena/sonerie de 120db poate fi la fel de folositoare in multitudinea de scenarii posibile, astfel hubul Aqara aduce in prim-plan un mod cel putin interesant de a automatiza casa sau biroul. 

Un avantaj pe care il ofera ambele huburi este memorarea rutinelor si a setarilor. Astfel, cele mai multe dispozitive conectate la sistemul smart vor continua sa functioneze normal atunci cand conexiunea la internet este intrerupta.

Control inteligent prin aplicatiile Mi Home si Aqara Home si compatibilitate HomeKit

Partea interesanta incepe abia atunci cand vorbim de modul in care putem controla intregul sistem inteligent. Pe langa aplicatiile Mi Home si Aqara Home, modul HomeKit este disponibil pentru utilizatorii Apple.

Pentru hubul de la Aqara avem o regula simpla: putem folosi oricare din aplicatile Mi Home sau Aqara Home pentru a-l conecta cu celelalte dispozitive smart.

Atunci cand utilizam Mi Home in modul Homekit, vom putea vedea hubul si dispozitivele conectate si din aplicatia Aqara Home, controlul si crearea scenariilor realizandu-se insa doar din aplicatia Mi Home. 

Cea de-a treia versiune a Gateway-ului de la Xiaomi – Mi 3 –  ofera in plus compatibilitate HomeKit pentru a integra si celalalte dispozitive inteligente la acest sistem.


In final nu putem decat sa ne bucuram de doua Gateway-uri accesibile – Xiaomi Mi 3 si Aqara – care vor oferi toate resursele necesare pentru automatizarea casei si care, folosite impreuna cu multitudinea de dispozitive compatibile si aplicatiile disponibile, vor aduce utilizatorilor siguranta si confortul asteptate!

Leave a Reply