Esti pasionat de tehnologia smart sau vrei implementarea unui sistem inteligent din necesitate, insa intampini dificultati la instalarea lui?
myL2 iti propune un ghid util, mai ales daca esti incepator in crearea sistemelor smart. Astfel vei putea construi o retea inteligenta stabila, care sa iti ofere confortul pe care il cauti.
Indiferent daca pentru automatizarea casei vei folosi senzori de miscare, senzori de temperatura si umiditate, senzori de inundatie, becuri sau relee inteligente, pentru ca dispozitivele Zigbee sa comunice bine atat intre ele, cat si cu hubul, trebuie sa avem rabdare. Sistemul inteligent pe care dorim sa il implementam acasa sau la birou necesita timp pentru a stabili cea mai buna cale de comunicare intre dispozitive.
Amplasarea hub-ului si a dispozitivelor Zigbee
Hubul va fi instalat intr-un loc cat mai central in interiorul locuintei, incercand astfel sa pastram un bun semnal intre acesta si celelalte dispozitive.
Conectarea dispozitivelor Zigbee nu este recomandat sa se faca in apropierea hubului, intrucat deplasarea ulterioara spre locurile unde dorim sa le montam poate duce la deconectarea lor. Acestea trebuie amplasate la destinatia lor finala, dupa care le vom conecta cu hubul.
Semnal slab? Dispozitivele cu rol de router ne salveaza!
Pentru a putea pastra o conexiune stabila intre device-urile smart pe care le-am ales si hub trebuie sa avem in vedere factori ca distanta dintre acestea, obiectele care obstructioneaza comunicarea, materialele constructiei sau performantele sistemului. Atunci cand semnalul este slab din cauza oricaror factori dintre cei mentionati nu trebuie sa ne facem griji.
In aceasta situatie putem folosi un repeater Zigbee ce va avea rol de router pentru ca hubul sa comunice chiar si cu cele mai indepartate dispozitive smart. De obicei este nevoie de distante mai mari de 6-12 metri pentru a fi nevoie de folosirea unui repeater.
Repeaterele sunt dispozitive conectate in permanenta la curent, cum ar fi becurile sau prizele inteligente.
Integrarea dispozitivelor Zigbee la reteaua smart
Urmatorul pas va fi conectarea dispozitivelor Zigbee ce se vor afla in raza optima de actiune a hubului sau a repeaterelor.
Adaugarea dispozitivelor la retea se va face pe rand. Fiecare hub suporta un numar maxim de dispozitive conectate, insa ce ne facem cand dorim sa depasim aceasta limita?
Si in aceasta situatie vom folosi un repeater. In functie de factorii mentionati mai sus vom stabili si numarul de repeatere necesare pe care, de asemenea, le vom conecta pe rand cu hubul.
La finalizarea acestui proces vom opri hubul pentru 20 de minute.
Ultimul pas pentru o retea Zigbee stabila
Dupa repornire, toate dispozitivele noastre vor cauta cea mai apropiata cale de a se conecta la retea. Acest proces poate dura pana la 24 de ore, sau chiar cateva zile, insa asteptarea va merita pe deplin, intrucat vom aveam un sistem smart stabil, functionand la intreaga sa capacitate.