Cea mai grea parte in a incepe sa-ti automatizezi casa este cercetarea intiala.
Deseori, mai ales la inceput, te vei intreba:
- Ce tehnologii sa folosesc ? Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, KNX ?
- Ce marci sunt mai bune ? Hubitat, Samsung, Aeotec, Apple, Xiaomi, Philips Hue, altii ? Sa merg pe ceva in circuit inchis cum e Apple, sau deschis cum e Hubitat?
- Sa automatizez in pasi mici sau toata casa odata ?
- Cat costa ?
Vom incerca sa raspundem acum la aceste intrebari, dar inainte de toate:
Ce este Hub-ul?
Hub-ul este componenta centrala a sistemului de automatizare. Multi ii spun ‘creierul casei tale inteligente’, pentru ca este locul unde vei configura regulile de automatizare.
Hub-ul poate fi un echipament dedicat, fie el un Controller cum este Hubitat Elevation C-7, SmartThings sau un software instalat pe un Raspberry PI (Home Automation) sau un spatiu in cloud (IFTTT).
Nu iti face griji daca nu intelegi despre ce este vorba, lucrurile sunt mai simple decat par.
Familiarizeaza-te cu spatiul!
Este important sa stii ce suprafata ai de automatizat, pentru a intelege daca va fi acoperita de semnalul Hub-ului (daca folosesti tehnologii ca Zigbee si Z-Wave) sau de semnalul router-ului, daca folosesti produse Wi-Fi.
O atentie speciala trebuie acordata spatiilor impartite pe doua sau mai multe etaje, unde uneori vei monta repetoare de semnal dedicate, sau chiar mai mult de un Hub.
Stabileste bugetul si gradul de complexitate!
In functie de solutia pe care o alegi, automatizarea casei poate sa implice un cost mare intr-un timp mai mic sau un cost mai mic, dar cu un efort mai mare in a face totul de mana.
Potriveste bugetul cu nevoile tale si mai ales cu nivelul tau de cunostinte.
Daca nu te deranjeaza sa scrii cateva comenzi Linux sau cateva linii de cod Java, alege device-uri programabile, ca Hubitat Elevation sau SmartThings.
Daca vrei sa ai parte de o experienta placuta si simpla la instalare, alege dispozitive din acelasi brand sau compatibile, pentru care nu trebuie sa depui efort extra. Rezultatul va fi mai limitat in optiuni, dar tot vei fi multumit de el.
Important aici este si capacitatea ta de a conecta circuite electrice. Daca te descurci la prins cabluri in borne, alege si Relee Smart, daca nu, alege Prize Smart.
Ce tehnologie sa folosesc ?
Raspunsul scurt: Zigbee si Z-Wave.
De ce ? Aceste tehnologii sunt dedicate pentru sistemele Smart Home si multe dispozitive sunt wireless, deci le poti lipi sau amplasa pe oriunde fara sa trebuiasca sa tragi fire pentru ele.
De asemenea, automat, reteaua pe care o formeaza aceste dispozitive este complet separata de reteaua ta Wi-Fi, adaugand un extra nivel de securitate.
Un alt avantaj este capacitatea de a se contecta in retea de tip MESH – dispozitivele conectate permanent la curent, cum sunt Prizele Smart si Becurile Smart, devin repetoare si extind semnalul intregii instalatii.
Daca nu gasesti dispozitivul de care ai nevoie in varianta Zigbee sau Z-Wave, poti alege si varianta Wi-Fi, dar intai asigura-te ca este compatibil cu Hub-ul tau.
Daca ai multe dispozitive Wi-Fi, foloseste un Router Wi-Fi calitativ, standard minim 802.11ac cu raza mare de acoperire sau adauga repetoare pentru ca semnalul sa ajunga unde ai nevoie.
O idee buna este si sa pui dispozitivele Smart Home (mai ales camere, daca ai) pe o retea Wi-Fi separata de cea pe care te joci pe laptop ori telefon, faci streaming la TV sau dai acces prietenilor.
Evita sa folosesti dispozitive Bluetooth, acestea merg de obicei doar cand telefonul tau este aproape, sau se comporta instabil (mai ales daca sunt versiuni ieftine), deci nu reprezinta o investitie buna pe termen lung.
Protocolul KNX este un standard industrial dedicat instalatiilor profesionale. Se bazeaza mult pe comunicarea prin cablu si daca ai deja zidaria finisata, va implica un efort major de instalare. Este insa foarte solid si rar da rateuri, chiar daca dispozitivele vin cu un cost mai mare de achizitie si instalare.
Atentie! In majoritatea cazurilor instalatia va trebui efectuata de o firma calificata.
Ce marci sunt mai bune ?
Brand-ul de dispozitive pe care il alegi va juca un rol important in functionalitatea pe care o obtii dar si in costul total al instalatiei.
Fiecare brand de incredere are avantajele sale (altfel nu mai era pe piata). O regula simpla este sa incepi fie cu o solutie ieftina (ca sa nu regreti apoi cand faci ‘upgrade’) fie cu o solutie familiara (ca sa se integreze usor in rutina ta de zi cu zi).
Daca folosesti deja dispozitive Apple (iPhone, iMac, iPad, Apple TV, Apple Watch) si esti indragostit de ele, mergi pe solutii compatibile cu HomeKit. Vei putea astfel sa integrezi imediat dispozitivele noi in ecositemul tau favorit. Gama Aqara de la Xiaomi contine aproape toate produsele de care ai nevoie si foloseste protocolul Zigbee; incepe de acolo!
Atentie! Nu amesteca dispozitivele din gama Xiaomi Aqara (destinate pietei internationale) cu cele din gama Xiaomi Mi (Mijia – destinate pietei din China), deoarece Hub-urile nu sunt 100% compatibile si unele dispozitive nu merg impreuna cu HomeKit.
Daca vrei sa ai multa functionalitate si sa poti integra aproape orice dispozitiv, alege Hubitat Elevation C-7. Sistemul Hubitat are o multitudine de aplicatii integrate, pentru automatizari, cum ar fi Hubitat Package Manager, unde vei gasi suport pentru instalarea dispozitivelor smart, Hubitat Dashboard, pentru configurarea panourilor de control si monitorizare a sistemului smart, Rule Machine, pentru crearea regulilor si scenariilor de automatizare si multe altele.
De asemenea, in interfata Hub-ului vei gasi sectiunile Apps Code si Drivers Code, unde vei putea scrie propriile tale handlere (drivere, DTH) si aplicatii smart.
Hub-ul Hubitat Elevation C-7 ofera atat conectivitate Zigbee cat si Z-Wave, este compatibil cu mii de senzori (Xiaomi, Aeotec, Dome, Fibaro, IKEA TRADFRI etc.) si dispozitive (Philips Hue Bridge, Amazon Alexa, Google Home, IFTTT ) Smart Home , devenind creierul casei tale. Acesta conecteaza toate dispozitivele inteligente unul cu celalalt fara a avea nevoie de o conexiune activa la internet.
Sistemul SmartThings are pe langa aplicatiile de control pentru smartphone si o interfata web (SmartThings Groovy IDE) unde poti scrie propriile tale handlere (drivere, DTH) si aplicatii smart. Desigur, nu trebuie neaparat sa o folosesti, dar poti!Hub-ul Aeotec SmarThings Zigbee si Z-Wave, este compatibil (cu DTH corespunzatoare) cu toate dispozitivele Xiaomi Aqara sau Xiaomi Mi, precum si cu multe alte marci (la momentul scrierii acestui articol, sunt deja 400+ marci compatibile si numarul este mereu in crestere). Daca nu este nativ compatibil, capacitatea de a scrie propriul DTH iti permite sa faci aproape orice dispozitiv sa mearga cu SmartThings.
Philips Hue produce lumini de foarte buna calitate. Are si alte dispozitive, dar cel mai mult se remarca prin lumini. Acestea sunt direct compatibile cu SmartThings si pot fi folosite fie asa, fie cu Hue Bridge (Hub-ul de la Philips – care si el se conecteaza la SmartThings). Avantajul: daca ai deja un Hub Samsung, nu mai trebuie sa cumperi si Hue Bridge. Daca tot ce ai nevoie este sa automatizezi luminile, alege Philips Hue; cu toate ca este mai scump, vei fi foarte multumit de rezultate. Gasesti telecomenzi, senzori de miscare si in curand si prize produse direct de Philips. Pe viitor, cand vrei sa extinzi automatizarea casei, poti usori sa adaugi un Hub, fie ca pastrezi sau scoti Hue Bridge.
Sunt foarte multi producatori de solutii smart home pe piata, daca ai intrebari despre unul anume, contacteaza-ne pe WhatsApp si te putem ajuta sa faci alegerea potrivita.
Sa automatizez in pasi mici sau toata casa odata ?
Cu siguranta doar tu poti raspunde aici. Iata cu ce sugestii te putem ajuta noi:
- Daca este o constructie noua, incearca sa automatizezi tot,
- Daca locuiesti cu chirie, foloseste cat mai multe dispozitive wireless; poti apoi sa le iei cu tine cand te muti,
- Daca ai multe aparate care nu sunt smart, foloseste prize sau relee pentru a le automatiza,
- Daca vrei sa automatizezi usi, incuietori, cai de acces, foloseste produse de incredere (Yale, Danalock, August, etc) si evita cu orice pret non-name-urile,
- Daca nu esti sigur cu ce sa incepi, incepe de la lumini, vei vedea efectul imediat,
- Daca bugetul este mic, incepe cu pasi mici, cu dispozitivele care iti aduc confort imediat (pune un bec smart si doua butoane smart, unul la usa si unul pe noptiera, vei zambi in fiecare seara la culcare cand nu mai trebuie sa te ridici pentru a stinge lumina).
Cat costa ?
Raspunsul scurt:
Daca alegi sa investesti mai mult timp in configurare si setup, costa mai putin.
Daca vrei sa vezi automatizarile in actiune mai repede, costa mai mult.
Desigur, costul depinde mult si de cata functionalitate vrei sa automatizezi.
Poti cumpara un singur Releu Smart Wi-Fi cu 70-80 RON si folosind telefonul tau mobil programezi lampa din hol sa se aprinda cand ai sosit acasa.
Automatizarile simple si utile, cu un numar mai mare de optiuni incep de la 400 RON, in timp ce echiparea completa a unui apartament de 3 camere ajunge la peste 4000 RON.
Mergi pe www.myL2.ro la sectiunea pachete si alege un pachet de start care ti se potriveste.
Daca niciunul nu este pe placul tau, contacteaza-ne telefonic la 0737.746.107 sau pe WhatsApp si iti vom face o oferta personalizata.
Daca gasesti aceste informatii utile, intra in grupul de facebook Tutoriale myL2 si te tinem la curent cu noi ghiduri in fiecare saptamana.
Te invitam si in grupul de facebook Oferte si Reduceri, vei fi primul care afla despre promotiile si ofertele noastre!
14 responses to “Cum incepem sa facem casa inteligenta ?”
Noi am inceput cu Google Assistant si Alexa ❤️
Foarte bine documentat articolul👌🏻
Foarte multe informatii am aflat din acest articol.
Interesant articol, mi-ar placea sa am o casa automatizata.
Dacă e să ne construim o casa, ne-ar plăcea una inteligentă. E păcat să mai facem case în stil tradițional.
Un articol foarte util. Informatiile imi sunt foarte folositoare deoarece am in plan sa ma mut si sa imi fac locuinta inteligenta, iar acum stiu ce sa iau in calcul.
Foarte informativ articolul ! La fix pentru cei pasionati de gadget-uri
Mi-ar plăcea sa am o casă inteligentă, desi nu mă pricep deloc la automatizări și termenii sofisticați ce îi include. Cum spui însă, nu e chiar atât de greu, în plus, probabil aș găsi pe cineva din familie să facă totul în locul meu ( :))
Mulțumesc pentru articolul atât de bine documentat!
Imi place aceasta idee, chiar am vazut un film la un moment dat cu o casa care era automatizata complet. Cred ca e tare placut sa poti programa tot ce se intampla in casa ta.
Foarte bine documentat acest articol! Ma gandesc si eu la o casa inteligenta, dar nu pana sa citesc acest articol, nu stiam mare lucru despre acest concept. E chiar interesant!
Mi-ar placea enorm sa am o casa inteligenta. Sper sa mi se indeplineasca visul cat mai repede
Mi-ar placea maxim sa am o casa automatizata. Chiar util articolul, mi-a raspuns la multe intrebari.
Cred ca ma voi alatura si eu acestui grup pentru ca vreau sa fiu informata in timp real de oferte
Hmm.. Interesantă variantă 🥰
Ar fi chiar de folos în viitor 😁
Super tare! Habar nu aveam!